Handleiding Optimalisatie Webpagina’s voor Zoekmachines

Zoekmachine-optimalisatie (Engels: search engine optimization of SEO) is een onderdeel van zoekmachinemarketing.

Het kan het best omschreven worden als alle activiteiten die u kunt ondernemen om een webpagina hoog te laten scoren in de reguliere zoekresultaten van een zoekmachine.
De bedoeling is om op voor de webpagina relevante trefwoorden of zoektermen gevonden te worden. Aangezien de plaatsing in die reguliere resultaten gratis is, vormen deze zoekresultaten een interessant alternatief voor zoekmachine-adverteren (zoals AdWords van Google).

Zeer specifieke zoekresultaat
Door een zer specifieke zoekopdracht wordt de pagina die het beste voldoet aan de omschrijving bovenaan de natuurlijke zoekresultaten van Google getoond. Boven de natuurlijke zoekresultaten en rechts ervan ziet u de betaalde advertenties.

SEO proces
Zoekmachine-optimalisatie (SEO) is een ware industrie geworden, maar inmiddels miljarden in omgaan

Algemeen


De beste optimalisatie voor een website is het leveren van kwalitatief hoogstaande inhoud (zgn. content) in combinatie met een gedegen structuur.
Zoekmachines gaan namelijk op zoek naar de beste inhoud voor de gebruikers van de zoekmachine: een goede inhoud is daarom een noodzaak. Vaak wordt er rekening gehouden met keyword dichtheid, de title tag en het juiste gebruik van headers.

Structuur


Beat247 houdt standaard rekening met zoekmachine-optimalisatie. We stoppen er relatief veel tijd en energie in om de structuur in orde te hebben.
Zo introduceerde Beat247 in de loop van 2008 geruisloos de zogenaamde xml-sitemap uitsluitend bedoeld om sites beter te laten indexeren door zoekmachines. Door juiste (X)HTML te gebruiken wordt er gewicht toegekend aan tekst. Zo weegt tekst tussen <h1> tags binnen websites zwaarder dan tekst tussen paragraph - <p> - tags. Het gebruiken van de juiste tags heet ook wel semantiek.

Content


De website eigenaar is verantwoordelijk voor de informatie (content) op de site: als alle velden gevuld zijn met relevante informatie dan zorgt Beat247 dat de rest vanzelf gaat. Er zijn hier geen trucjes voor! Het enige wat u kunt doen is vertellen wat u doet, waarom u daar beter in bent en waarom iemand voor u moet kiezen. Als u gevonden wilt worden met een bepaalde combinatie van zoekwoorden dan moet u die woorden ook bij elkaar plaatsen in een tekst op uw website. Eigenlijk zeer vanzelfsprekend allemaal.

Trucjes


Een hardnekkig gerucht is dat je door middel van zogenaamde metatags zoekmachines om de tuin kunt leiden. Door misbruik hiervan in het verleden worden metatags tegenwoordig niet veel meer gebruikt voor optimalisatie. Wel wordt de tekst van meta-descripton gebruikt bij de presentatie in Google. Hoe dan ook, bij Configuratie in het CMS kunt u bij het veldje "Description NL" deze tekst neerzetten.

Google heeft eind 2008 een 'SEO starter Guide' gepubliceerd, waarin staat hoe zij omgaan met zoekmachine-optimalisatie [  www.google.com ], alles behalve de tekst die u zelf moet schrijven wordt al door Beat247 vanaf dag 1 voor u geregeld: u hoeft alleen alle velden in te vullen. Indien u daar hulp bij nodig heeft, dan kan Beat247 u hiermee ook bijstaan.


Zoekmachine optimalisatie uitleg

Praktijk

.
Dus wilt u gevonden worden met de zeer merkwaardige (doch unieke) zin “een professionele 12 pagina's tellende website inclusief internetadres” . Dan stopt u die woorden in een zin en de kans is heel erg groot dat u bovenaan komt als iemand die combinatie van woorden in een zoekmachine intypt. Moeilijker wordt het wanneer u gevonden wilt worden met zeer algemene zoekwoorden als “hotel Amsterdam”. Dan heeft u ineens te maken met het feit dat er meer mensen zijn die op deze wijze gevonden willen worden.

Wat te doen als u een zeer algemene dienst heeft?


Dat betekent dat u veel energie of geld moet investeren om uw site zichtbaar te krijgen in de zoekmachine resultaten.

Zelf doen


De makkelijkste manier is om te zorgen dat er zoveel mogelijke mensen naar uw website linken, het liefst met een kort verhaaltje over uw site. Het helpt heel erg als de site gezaghebbend is. Daarom zet Beat247 geregeld haar klanten in het zonnetje zodat zij extra exposure krijgen in de zoekmachines.

Goede schrijver


Een andere manier is om een goede tekstschrijver in te huren, die slim gebruik maakt van woordcombinaties om een leesbare en effectieve tekst te maken. Beat247 werkt hiervoor samen met zowel interne als externe partijen.

Adverteren


To zover de goedkope manieren. U kunt ook de zaak enorm in eigen hand nemen door te adverteren op zoekmachines. Dan staat u niet bij de natuurlijke resultaten, maar u staat dan wel bovenaan de lijst van adverteerders als u genoeg betaald. Hiervoor zijn er bedrijven die u kunnen helpen om zo effectief mogelijk uw budget in te zetten. Beat247 kunt u hiervoor ook wat tips geven of u op weg helpen met een Google AdWord account.

SEO-hulp inhuren


De andere methode is om een gespecialiseerd SEO bedrijf in te huren, dat eigenlijk al het bovenstaande uit handen neemt. Houdt rekening met budgetten boven de 2000 euro. Beat247 kunt u in contact brengen met bedrijven die deze dienst aanbieden.
 
 © 2019 Schildersbedrijf Bogerman  •  Graphics by Element ontwerp & uitvoering  •  Powered by beat247